Voornemens

Januari. Het was de maand van de goeie voornemens. Gezonder eten, minder drinken en stoppen met roken. De een na de ander gaat een challenge aan en sommigen doen het met de massa mee. Denk aan de nieuwste rage Dry January, een maand lang geen alcohol drinken. Ben benieuwd hoeveel Brabanders dit tijdens de carnavalsweek weer volledig rechttrekken, maar dat is natuurlijk ook wel het mooie aan de voornemens. Die kan je volgend jaar gewoon weer maken.

De commercie speelt er wel lekker op in. Niet alleen Heineken met zijn 0.0 hoor. Maar je moet eens opletten hoeveel sportscholen zich ineens laten zien. De meest gekozen strategie is ‘gratis’ sporten tot april. Apríl! Is dat dan de maand waarin de gemiddelde sporter het bijltje er weer bij neerlegt?

Gratis en voor niks

Ik ben zelf ook een Januari-lid geweest van een gratis-tot-april-sportschool. Vreselijk. Want ik heb altijd geleerd dat als iets gratis is, het ook geen waarde heeft. Toch deed ik het, want de sociale druk was dusdanig dat ik wel iets móest gaan doen. En omdat ik er geen zin in had, wilde ik er ook geen geld aan uitgeven. Simpel. Dat geef ik liever uit aan leuke dingen.

Zoals met zoveel dingen bleek wel: goedkoop is duurkoop. Zonder al teveel in detail te treden; ik kreeg geen begeleiding, geen stimulans en had geen aansluiting bij de andere sporters die volgens mij ook wel wat aan hun voeding hadden toegevoegd… En zonder een stok achter de deur, zonder aantoonbaar resultaat ook trouwens, is het heel makkelijk om excuses te bedenken waarom je niet hoeft. Hard gewerkt voor die ene deadline, drukke week met de kinderen, de hele week al de trap genomen op kantoor, moeten tanken, net gedoucht, pasje misschien kwijt, bidon alweer leeg, etc etc.  Heel vermoeiend.

Ga toch fietsen!

Dus dit jaar voor mij geen voornemens. Nouja, eentje dan. Sporten gaat lekker en is super te combineren met mijn drukke werk en prive schema. Maar iets vaker de fiets pakken zou wel beter zijn. Hoop dat het me gaat lukken. En anders slinger ik een nieuwe rage de wereld in: Fiets-February, misschien doen er dan wat mensen met me mee!

See ya!

Syl